Wanneer doorloop je het Wzd stappenplan?
Als zorgverlener doorloop je het Wzd stappenplan als bepaald is dat er geen alternatieven voor onvrijwillige zorg mogelijk zijn. De conclusie is in zo’n situatie dus dat er onvrijwillige zorg nodig is om passende zorg te bieden aan de cliënt. Maar hoe gaat het stappenplan precies in zijn werk?
E-learning Wzd: speciaal voor zorgverleners!
In onze E-learning cursus ‘Wet zorg en dwang voor professionals’ gaan we dieper in op het Wzd stappenplan. Deze cursus hebben we speciaal ontwikkeld voor zorgverleners. In de cursus hebben we het Wzd stappenplan teruggebracht tot de essentie. Met deze bijscholing kun jij straks in de praktijk werken volgens de nieuwe Wet zorg en dwang. Wil je meer weten over de E-learning? Lees dan hier verder! Op deze pagina vind je een uitgebreide brochure over de cursus.
Direct onze E-learning volgenHet Wzd stappenplan in een notendop
Stap 1:
In stap 1 wordt eerst wordt door de zorgverantwoordelijke en de deskundige uit een andere discipline, overwogen of het toepassen van de onvrijwillige zorg in verhouding staat tot het verwachte ernstig nadeel dat zou ontstaan, bij het niet toepassen van de onvrijwillige zorg. Eigenlijk wordt hier dus vastgesteld of de onvrijwillige zorg proportioneel is.
Vervolgens wordt overwogen wat de lichamelijke en geestelijke impact van de onvrijwillige zorg zouden zijn, op de cliënt en op zijn omgeving.
De zorgverantwoordelijke bepaalt waar, hoe, hoe lang en hoe vaak de onvrijwillige zorg uitgevoerd moet worden. De zorgverantwoordelijke legt de invulling van al deze thema’s vast in het zorgplan. Deze wordt vervolgens gecontroleerd door de Wzd-functionaris. Deze functionaris beoordeelt dus het zorgplan, voordat de onvrijwillige zorg wordt uitgevoerd.
De Wzd-functionaris én de zorgverantwoordelijke houden samen toezicht op de uitvoering van de onvrijwillige zorg. Als na drie maanden blijkt dat onvrijwillige zorg nog steeds nodig is, ga je verder naar stap 2.
Stap 2:
In stap 2 kan de periode voor onvrijwillige zorg worden verlengd, met maximaal drie maanden. Als na deze drie maanden blijkt dat de onvrijwillige zorg nog steeds nodig is, moet extern advies worden ingeroepen.
Stap 3:
In afwachting van het externe advies, kan de onvrijwillige zorg in stap 3 eenmalig met maximaal drie maanden worden verlengd. Dit is de tweede verlenging in het stappenplan. Stap 3 is dus eigenlijk een tussenfase, waardoor alleen de zorgverantwoordelijke betrokken is bij deze stap.
Stap 4:
Stap 4 is de derde verlenging van de onvrijwillige zorg. In deze fase wordt een externe deskundige geraadpleegd, bijvoorbeeld een consulent van het CCE of van een andere zorgorganisatie. In een uitgebreid deskundigen overleg wordt de cliënt-situatie besproken. Hierna wordt besloten of onvrijwillige zorg nodig blijft en voor hoe lang. De onvrijwillige zorg kan nu met maximaal zes maanden worden verlengd.
Stap 5:
Kan de onvrijwillige zorg na 6 maanden opnieuw niet worden afgebouwd? Dan wordt het toepassen van de onvrijwillige zorg na evaluatie steeds met zes maanden verlengd.
Wzd scholing volgen?
Neem contact op met ons Zorgplan-team!
Dit is een korte samenvatting van de stappen die je moet zetten als het toepassen van onvrijwillige zorg noodzakelijk is. In de E-learning cursus ‘Wet zorg en dwang voor professionals’ gaan we uitgebreid in op dit Wzd stappenplan. Wil je meer weten over deze E-learning? Neem dan contact op met ons Zorgplan-team! Of lees alvast de wzd brochure op deze pagina.
Meer weten? Bel of mail ons!Verschil BOPZ en Wzd
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen de BOPZ en de Wet zorg en dwang (Wzd)? Op deze pagina leggen we je twee belangrijke verschillen uit tussen deze twee wetten.
Verschil BOPZ en Wzd